Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Ekspeditionen 2006-2007   Her kan du læse om den vision, der er drivkraften bag Galathea 3, om skibet, der skal sejle ekspeditionen Jorden rundt, om ruten og om forskningen ombord.
 
 

Togtben 13 Valpariso - Antofagsta

VALPARISO.

Orientering om dansk forsknings samarbejde med Chile (Biologi og Astronomi). Ved Laurits Holm Nielsen, rektor ved Aarhus Universitet.


Very Large Telescope

Danmark er medlem af den internationale organisation European Southern Observatory (ESO), som driver to observatorier i Chile ved La Silla og Paranal. Det sidstnævnte er placeret i Andesbjergene ca. 100 km syd for Antofagasta og huser 'Very Large Telescope' eller VLT. Fire 8,2 meter (spejldiameter) store kikkerter, som sammen med et antal 1,8 meter kikkerter udgør verdens bedste optiske facilitet. ESO deltager desuden, sammen med bl.a. USA, i opbygningen af 'Atacama Large Millimeter Array' eller ALMA, som når det er færdigt vil bestå af 50 radioteleskoper, hver med en diameter på 12 meter, placeret i 5000 meters højde i det nordlige Chile.
ESO's teleskoper benyttes af danske astronomer til observationer i en bred vifte af forskningsprojekter indenfor bl.a. kosmologi, galaksehobe, galakser og galaksekerner, Mælkevejen, stjerner og planetsystemer.

Danske astronomer er flittige brugere af kikkerterne på bjerget Paranal, Very Large Telescope og den danske kikkert på bjerget La Silla, og har i de seneste par år opnået store gennembrud i udforskningen af universet. Uffe Gråe Jørgensen, Niels Bohr Institutet, KU, har for nylig med et stort international team opdaget den første planet, som er på størrelse med Jorden. Dermed er vejen banet for at finde ud af, hvor mange Jord-lignende planeter, der findes i universet. Jens Hjorth og kolleger ved Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, KU, studerer gamma-glimt, universets kraftigste eksplosioner. De kan ses på milliarder af lysårs afstand og dermed lære os om, hvordan universet så ud for milliarder af år siden, og hvad der skaber disse ekstreme eksplosioner. Birgitta Nordström og Johannes Andersen, Niels Bohr Institutet, KU, har observeret nogle af de allerførste stjerner, der blev dannet i Mælkevejen. Ved at måle mængden af uran i stjernerne, har de for første gang præcist bestemt alderen af disse stjerner - efter helt samme princip som kulstof 14-metoden anvendes af arkæologer. Jørgen Christensen-Dalsgaard og hans gruppe på Institute for Fysik og Astronomi, Århus Universitet, måler "stjerneskælv". Ligesom jordskælv giver mulighed for at studere Jordens indre, giver stjerneskælv indsigt i stjernernes indre opbygning.

Mere at vide: Lektor Jens Viggo Clausen, Astronomisk Observatorium, Niels Bohr Instituttet
Tlf.: 35 32 59 26/35 32 59 96 eller jvc@astro.ku.dk og astrofysiker og lektor Kristian Pedersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, KU, Tlf.: 35 32 59 32 eller kp@astro.ku.dk

Udskriv siden
Forrige side: Togtben 12 Christchurch – Valpariso Side 14 af 19 Næste side: Togtben 14 Antofagsta - Galapagos
 
 
Galathea3