Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

De gode bakterier

Nyhedsbrev 8: Roseobacter er en bakteriegruppe, som findes overalt i verdenshavene, og som klarer sig godt. Den er nemlig i stand til at hæmme eller dræbe andre bakterier.

Dato 2.10.2006

Denne evne betyder, at bakterien har et potentiale inden for medicin og andre biokemiske industrier, og Ellen Kirstine Lyhne fra CMB på Danmarks Tekniske Universitet har netop fundet endnu én, som ser ud til at være i stand til at hæmme andre bakterier omkring sig.

På billedet herunder kan man se et klart, rundt felt omkring bakterien, som viser dens store aktionsradius.

Ellen Kirstine LyhneEffektiv bakterie

Foto: Rane Baadsgaard Lange, Dansk Ekspeditionsfond

Det er endnu for tidligt at sige noget om bakteriens potentiale - i første omgang bliver den sendt hjem til Danmarks Fiskeriundersøgelser, hvor den vil få et navn, og biokemikerne vil forsøge at isolere det aktive stof.

Ingen ved, hvad det kan ende med – et nyt konserverings- eller desinfektionsmiddel, et nyt antibiotikum, måske - eller et middel mod cancer? Det ved vi formentlig først om nogle år. Læs mere om projektet her!

Skildpadde igen!
Mandag formiddag var der igen skildpadderulle, og lidt før middag var motorbåden tilbage med en voksen Olive Ridley havskildpadde. Det er en af de mere udbredte arter, men den er – som alle de øvrige havskildpadder – truet.

”Vi tror, det var en han, for den havde meget store kløer, og halen havde relativt stor bevægelighed. Det er karakteristisk for hanner, for de bøjer halen ind under hunnens skjold, når de parrer sig”, fortæller Jesper Møller fra Skildpaddeprojektet.

Olive Ridley

Foto: Rane Baadsgaard Lange, Dansk Ekspeditionsfond

Havskildpadden blev mærket med en satellitsender og kort efter sat ud i havet igen. Og Ellen Kirstine tog bakterieprøver fra skjoldet.

Indfangningen har stor betydning, fordi man ved meget lidt om Olive Ridley-skildpaddens vandringsmønstre. Og der findes, så vidt man, ved slet ingen efterretninger fra netop dette område ca. 30 sømil syd for Ghanas kyst.

Solnedgang, sydlige Atlanterhav

Foto: Rane Baadsgaard Lange, Dansk Ekspeditionsfond
Solnedgang over det sydlige Atlanterhav

I morgen, tirsdag den 3. oktober kl. 9.00, anløber VÆDDEREN Tema – havneby til den ghanesiske hovedstad Accra.

Udskriv siden
 
 
Galathea3