Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Havskildpadder i de store havstrømssystemer

Projektleder: Rune Dietz, Seniorforsker, cand.scient. 

Rikke Danø, cand. scient.

Jesper Møller, cand. scient.

logo

Farvel Lucky


Skildpaddeteamet har været med på Ekspeditionen fra Azorerne til Cape Coast - togtben 5 og 6, og har desuden været på "satellit-tur" på Azorerne forud for "Vædderens" ankomst samt været i Ghana i januar 2007. 

På "Vædderen" foregik indfangningen af havskildpadder ved at sætte en af gummibådene i vandet og indfange skildpadderne med et stort fiskenet. Men først skulle vi spotte skildpadderne. Man ser længst ud over havet når man er højt placeret på skibet, så vi havde egentlig planlagt at stå i "Vædderens" istønde, men det viste sig at der var for langt ned til gummibåden. Vi stod derfor og spejdede i stort set alle dagstimer, på hver sin side af brovingerne. Når vi spottede en skildpadde åbnede vi luen ind til broen og meldte "skildpadderulle" - læs mere om dette på dagbogssiderne. Herefter gik det i hektisk tempo ned til gummibåden og ud for at finde den bøje vi havde kastet ud i nærheden af skildpadden. På strækningen mellem Azorerne og Ghana spottede vi i alt ti havskildpadder hvoraf det lykkedes os at få to ombord på "Vædderen"  - det er nemlig slet ikke nemt at fange dem. Skildpadder får ofte ry for at "være nogle sløve padder", men det er de langt fra og flere af dem nåede at dykke for os. Når vi havde fået en skildpadde op i gummibåden sejlede vi tilbage til "Vædderen" hvor den blev placeret i et stort badebasin. Den ene vi fik indfanget var en ung læderskildpadde, den anden en voksen bastard skildpadde. På "Vædderen" fik skildpadderne monteret en satellit-sender på skjoldet, blev målt og vejet og fik plastikmærker i lufferene samt udtaget en vævsprøve. Herefter blev de sat tilbage til deres rette element og vi kan så via satellit senderen følge deres vandringer i havet. Data fra satellitsenderen bliver sendt direkte til vores computer. Alle der har internetadgang kan følge med i hvor skildpadderne er henne lige nu (se under links i menuen). Vi får herved  indblik i deres vandringer og kan bidrage med vigtige oplysninger, som kan benyttes til bedre forvaltningsstrategier og rådgivning om hvor og hvordan de truede havskildpadder bedst beskyttes.

På strækningen fra Ghana til Sydafrika så vi kun en enkelt havskildpadde, som vi ikke var i stand til få fanget. Men da "Vædderen" lå i land i Ghana, gik vi ud på de ghanesiske strande om natten og fik her mærket fem bastardskildpadder der kom på land for at lægge æg.

Da vi var på Azorerne i slutningen af september så vi til vores store undren ingen skildpadder, men vi lod et par sendere ligge hos vores samarbejdspartnere på universitet. Vi har et godt samarbejde med de lokale fiskere som i december indfangede en grøn havskildadde som så fik monteret en sender på skjoldet.

Vi har nu sat 14 satellitsendere på tre arter af havskildpadder.  

Rune med skildpadde Jesper med skildpadde Rikke med skildpadde

Projektleder: Rune Dietz

rdi@dmu.dk  

Jesper Møller         

jmr@dmu.dk

Rikke Danø

rsd@dmu.dk

Udskriv side
  
 
 
Galathea3