Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Jule-benet

Det tiende togtben er "jule-benet". VÆDDEREN er nået frem til Salomonhavet nordøst for Australien, og det er her, besætning, forskere og formidlere på ekspeditionsskibet skal fejre julen 2006.

Dato 21.12.2006

Navnlig forskerne fra Zoologisk Museum talstærkt repræsenteret med i alt 16 deltagere ombord. De er i fuld gang med at undersøge bundfaunaen på havområdets kontinentalskrænter. Indsamlingerne omfatter både større organismer som fisk, havbørsteorme og krebsdyr, og den såkaldte meiofauna, dvs. dyr, der har en størrelse på mellem 0,2 og 1 mm. Videnskabens kendskab til makrofaunaen på dybder over 100 m i Salomonhavet er meget begrænset, og områdets meiofauna er fuldstændig ukendt. Arbejdet omfatter bundprøver med flere typer af redskaber fra 400–600 m og helt ned til 4.000 m.

Læs projektets dagbog og se billeder fra indsamlingerne på Zoologisk Museums hjemmeside her - og se STVs videoindslag, da det store rejsetrawl for første gang blev halet ombord fra 2.300 meters dybde. Klik ind på Politikens Galathea-hjemmeside her!

Dec. 2006. Agterdækket kl. fem om morgenen. Bundfaunagruppen fra Zoologisk Museum har netop fået prøver op...

Foto: Anne Sofie Berendt
Agterdækket kl. 5 om morgenen. Bundfaunaprojektet fra Zoologisk Museum har netop fået prøver op...

Jagten på lysende havdyr
Et andet nyt projekt på VÆDDEREN er Flourescerende proteiner, som ledes af professor Peter Roepstorff fra Syddansk Universitet. Han er på jagt efter dyr og planter, som lyser op, når de udsættes for ultraviolette stråler. Projektet har store anvendelelsesorienterede perspektiver inden for bl.a. den medicinske forskning. For eksempel kan de fluorescende egenskaber muligvis overføres til medicin, således at man ved at lyse på kroppen med UV-stråler kan se, om medicinen befinder sig dér, hvor gør mest gavn.

Projektets to øvrige forskere er taget i forvejen til Salomonøerne. Her vil de bruge et par uger på at dykke og indsamle koraller, søanemoner og andre spændende organismer, der kan indeholde de flourescerende proteiner.

Læs mere på projektets egen hjemmeside her!

Nyt fra fuglefolkene
Mens VÆDDEREN pløjer sig videre på sin rute, har de seks fulgeforskere fra Zoologisk Museum i flere uger opholdt sig i Salomonøerne, hvor de blandt mange andre arter er stødt på den Melanesiske buskhøne (Megapodius eremita), som hører til nogle af verdens mest primitive fugle, der formentlig ikke har ændret sig meget siden dinosaurenes tidsalder; den sjældne Salomonhavørn (Halieatus sanfordi), der kun findes i Salomonøerne, den store, smukke, ekstremt sjældne Gulbenede skovdue (Columba pallidiceps) og den strærkt truede Vinbrystede Kejserdue (Ducula brenchleyi). Læs mere på fugleprojektets egen hjemmeside her - og på Jyllands-Postens Galathea-site her.

Dec. 2006. Det er varmt. 

Foto: Anne Sofie Berendt
40 grader på agterdækket. Godt og vel, endda.

Jul i rum sø
Juleaften befinder VÆDDEREN sig som nævnt stadig i Salomonhavet. Og chancen for en hvid jul er mange, mange sømil væk - temperaturen på agterdækket sniger sig efterhånden op over de 40 grader, "og sveden hagler af alle, som løb vi marathon i Sahara", som én af deltagerne fra Zoologisk Museum skriver.

Men VÆDDEREN er i hvert fald i julestemning. Lige meget hvad...

Glædelig jul til alle!

Julepynt på VÆDDEREN...

Foto: Anne Sofie Berendt

Udskriv siden
 
 
Galathea3