Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Galathea-forsker finder ny fiskeart

VÆDDERENs trawl var fyldt med mudder og bundlevende dyr, da det tidligt søndag morgen blev hevet ombord efter at have været nede på over 1000 meters dybde.

Dato 31.1.2007

Det var lidt medtaget, for det havde været helt nede på bunden og rode rundt - men det er ofte også her, man kan gøre nye fund, og denne gang var der altså bid! Fiskekurator Peter Rask Møller fra Zoologisk Museum kunne med det samme se, at nogle af de ålekvabber, der var med i nettet, tilhørte en ny art. Læs mere - og se billeder af ålekvabben - på Politikens Galathea-site her
1. fenruar 2007: Peter Rask Møller undersøger den nye fiskeart - en ålekvabbe - som VÆDDEREN fik i nettet på 1100 meters dybde

Foto: Jens Tang Christensen, Aarhus Universitet
Peter Rask Møller ser nærmere på den nye fiskeart - en ålekvabbe

Svømmer i hvaler
VÆDDEREN befinder sig i farvandet mellem Den Antarktiske Halvø og Ildlandet, som er det område i verden, hvor der lever flest hvaler. I de seneste dage er det især pukkelhvalen, man har observeret til overflod - og siden ekspeditionen forlod New Zealand, har man derudover set vågehvaler, grindehvaler, spækhuggere, Hectors delfin, rethvalsdelfin - plus en bardehval, som det ikke er lykkedes at bestemme arten på. Læs mere på Jyllands-Postens hjemmeside her - og se masser af smukke hvalbilleder samme sted!

24. januar 2007: Hvalhale, Antarktis
Foto: Hans Ramløv, RUC

Endelig en 
pleurogramma!
Fisk, der lever i polare og tempererede have, hvor temperauren ligger på -1,9ºC har ofte iskrystaller i blodet. Uden et forsvar mod frysning ville fiskenes kropsvæsker fryse til is, så snart de kom i kontakt med et iskrystal. Den vigtigste del af dette forsvar er de såkaldte antifryseproteiner.

Pleurogramma er den mest udbredte fisk i Antarktis, men den er ikke særligt grundig undersøgt. For eksempel ved man ikke, hvorfor man undertiden finder store stimer af dem døde på overfladen i grødisen. Nogle forskere mener, det er fordi, deres antifryseproteiner ikke er særligt effektive. Hans Ramløv fra RUC tvivler på, at det kan passe - og det er blandt andet det, han er med på Antarktis for at undersøge.

Men af én eller anden grund har det været vanskeligt at få eksemplarer af den ellers almindelige fisk i VÆDDERENs net. Indtil i fredags... Læs Politikens artikel om 'Hans' store dag' her!


25. januar 2007: Bomtrawlet går ud

Foto: Jens Tang Christensen, Aarhus Universitet
Bomtrawlet sættes ud

Blandt pungdjævle, possumer og næbdyr
Projektet om Søernes biologi langs klimagradienter har i nogen tid arbejdet i søerne på Central Plateau på Tasmanien. Læs den seneste dagbog fra projektet her!

 

 

 

Udskriv siden
 
 
Galathea3